
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
Psychische klachten kunnen verergeren als er geen professionele hulp geboden wordt. De geestelijke gezondheidszorg heeft u nodig wanneer u last heeft van psychische klachten of een psychische aandoening heeft. Zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg begeleiden en helpen u met uw geestelijke gezondheid.
Wat is GGZ?
De geestelijke gezondheidszorg is er niet alleen om mensen te helpen met een psychiatrische stoornis. Ook als u psychische klachten heeft, kunt u door middel van GGZ geholpen worden. Dat wordt gedaan door middel van:
- Diagnostiek
- Behandeling
- Begeleiding
- Preventie
- Voorlichting
Het behandelen van psychische klachten kan alleen uitgevoerd worden, nadat de huisarts u heeft doorverwezen. Verder kennen psychische klachten verschillende vormen van intensiteit en vandaar dat dit opgesplitst is in drie ggz-vormen:
Basis GGZ
Dit is de lichtste vorm van GGZ en staat ook wel bekend als de eerste lijn. Een cliënt heeft dan last van lichte psychische klachten, zoals:
- Burn-out
- Stressklachten
- Somberheid
- Depressie
- Rouw en verliesklachten
- Lichte trauma
- Negatief zelfbeeld
- Zingevingsvragen
Een psycholoog zal de cliënt helpen om van zijn of haar psychische klachten af te komen.
Gespecialiseerde GGZ
Wanneer de psychische klachten complexer zijn, zal een cliënt terecht komen bij de tweede lijn. Deze zorg kan alleen uitgevoerd worden door een GGZ-instelling. U valt onder deze vorm van GGZ als u:
- Complexe en ernstige psychische aandoeningen heeft.
- Er een duidelijk risico is voor de cliënt of zijn/haar omgeving.
- Last heeft van complexe stoornissen.
Hooggespecialistische zorg
Bij complexe psychische klachten die zeer ernstig of zeldzaam zijn, kan een persoon terecht bij de Hoogspecialistische zorg. Er is dan een speciale afdeling binnen een GGZ-instelling waar deze zorg wordt geboden. De Stichting Topklinische GGZ heeft strenge criteria om te bepalen of een GGZ-instelling deze zorg mag bieden.

De regie blijven houden
Avian Zorg is er om u te ondersteunen in uw dagelijkse leven, zodat u de regie over leven kunt behouden. U kunt zich dan volledig focussen op de behandelsessies en zo kunt u weer de nodige structuur aan uw leven toevoegen. Daarnaast werken wij samen met uw huisarts, sociale wijkteams en GGZ-instellingen om te voorkomen dat u tussen wal en schip valt.

Niet-Nederlandse achtergrond
Om de zorg zo effectief mogelijk te maken, is het belangrijk dat u zo min mogelijk veranderingen meemaakt. Vandaar dat wij altijd kiezen voor een zorgverlener met dezelfde culturele achtergrond. Wij hebben zorgverleners voor u klaarstaan die van Marokkaanse, Turkse of Somalische komaf zijn.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Dan kunt u ons het beste contacteren, zodat wij u daar zo goed mogelijk antwoord op kunnen geven.