
Diabeteszorg
Mensen met diabetes moeten op verschillende dingen letten, onze zorg heeft als doel om het leven gemakkelijker te maken en dat doen we door middel van zorg en advies.
Wat is diabetes?
Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte die ervoor zorgt dat u onvoldoende insuline aanmaakt. Hierdoor krijgt u uw bloedsuikerspiegel niet zonder hulp meer op het niveau waar die hoort te zijn. Diabetes is niet aan een leeftijd gebonden en kan zowel bij jongeren als bij ouderen optreden.
Diabetes kunnen we opsplitsen in drie soorten:
Diabetes type 1
Bij deze vorm van suikerziekte (andere benaming van diabetes) maakt uw lichaam geen insuline meer aan en dat zorgt voor te veel glucose in uw lichaam. Insuline is namelijk een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in het lichaam wordt opgenomen. Meestal mensen tussen de leeftijd van 10 en 30 jaar hebben deze vorm van diabetes, het is wel mogelijk op jongere of oudere leeftijd. Daarbij kan er sprake zijn van de volgende symptomen:
- Veel plassen
- Vaak dorstig (door te veel glucose in de nieren)
- Een droge mond (van de dorst)
- Mager worden ondanks veel te eten
- Vermoeidheid
- Bloedvaten zijn dikker (grotere kans op een hartinfarct)
- Wonden die bijna niet genezen
- Vaker evenwicht verliezen
- Last van uw voeten
- Huidklachten
Glucose geeft je lichaam energie en wanneer die dat niet kan opnemen, kan je lichaam daar in de plaats vet voor gebruiken. Dat heeft weer als gevolg dat het bloed zuur wordt, daarnaast kan de uitdroging voor gevaarlijke situaties zorgen. Een persoon kan bijvoorbeeld bewusteloos raken en zelfs overlijden.
Diabetes type 2
Deze vorm van diabetes kan door foutjes in de genen, weinig beweging, niet gezond eten of te zwaar wegen veroorzaakt worden. Het gebied waar je (voor)ouders vandaan komen, kan ook de kans op diabetes type 2 vergroten. In tegenstelling tot diabetes type 1 ontstaat dit type vaker op oudere leeftijd, vandaar dat ze deze vorm ouderdomsdiabetes noemen en type 1 jeugddiabetes.
Het lichaam maakt nog wel insuline aan, maar reageert daar niet goed op, dit noemen we insulineresistentie. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor omhooggaan, omdat het lichaam suiker onvoldoende zal verwerken. Diabetes type 2 komt het meeste voor in Nederland. Naast de symptomen van diabetes type 1, zijn er ook andere symptomen die kenmerkend zijn aan deze vorm van diabetes:
- Pijn in de benen tijdens het lopen
- Last van benauwdheid
- Moeite met ademhalen
Diabeteszorg bij Avian Zorg
Wanneer u diabetes constateert is het belangrijk dat uw levensstijl en eetgewoontes in kaart worden gebracht en waar nodig aangepast worden. Avian Zorg doet dat door middel van advies en voedingsschema’s. Naast uw levensstijl en eetgewoontes dient u ook regelmatig uw bloedsuikerspiegel te meten en waar nodig insuline bij te spuiten.

Internist
De zorg die u van ons krijgt begint bij een internist, zij zal namelijk met het onderzoek beginnen. U krijgt onder andere een bloedtest, bloeddruk- en cholesterolmeting. De resultaten van dit onderzoek worden vervolgens besproken en er zal dan bekeken worden wat de beste behandeling voor u is.

Diabetesverpleegkundige
Wij van Avian Zorg hebben verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van patiënten met diabetes, hierdoor kunt u makkelijker doorgaan met uw leven. De uitvoering van de behandeling zal door middel van voorlichting, advies en informatie plaatsvinden. Zo krijgt u uitleg over hoe u uw bloedglucosemeters en insulinepennen dient te gebruiken.
Afhankelijk van uw situatie en wensen zal er een zorgplan worden opgesteld waarin duidelijk wordt welke zorg er verleend gaat worden.

Diëtist
Om uw voedingspatroon en levensstijl aan te passen, hebben wij van Avian Zorg een diëtist voor u klaarstaan. Zij zal aan de hand van uw bloedglucosewaarden en medicatie bekijken welke voeding u het beste kunt nemen, maar ook welke sport u het beste kunt gaan doen.

Podotherapeut
Voeten die niet goed doorbloeden of wondjes die niet snel helen, zijn voor veel patiënten met diabetes veelvoorkomend. Een podotherapeut is er speciaal voor de verzorging van de voeten en zorgt ervoor dat u prettiger kunt lopen. Het is belangrijk om de voeten van diabetespatiënten te verzorgen, er gebeuren namelijk onnodig veel amputaties bij mensen met suikerziekte.
De kosten
Om te bekijken of de zorgkosten vergoed kunnen worden vanuit uw basisverzekering, zullen wij een zorgprofiel voor u opstellen. Vanaf dit zorgprofiel kunnen wij bekijken wat de kosten zijn en wat er vergoed kan worden vanuit uw basisverzekering.
Heeft u vragen over onze diabeteszorg? Stuur ons een bericht en wij helpen u zo spoedig mogelijk verder.